Kurban Bayramı’nda aman dikkat! Kurbanlık hayvanların yaşı hayati önem taşıyor!
Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla Sivas Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, kurbanlık hayvanların yaşları ve yaş tayini konularında önemli bilgiler verdi. İl Müdürü Yıldız, kurban seçerken hayvanın yaşının büyük önem taşıdığını belirterek, “Kurban olabilmesi için sığır ve mandaların iki yaşını, devenin beş yaşını, keçi ve koyunun ise bir yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak, koyunlarda altı aydan büyük olanların bir yaşını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmektedir. Hayvanların yaşlarının belirlenmesinde çiftlik kayıtları, diş gelişimi, boynuzlardaki değişiklikler ve erişkin özellikleri dikkate alınır. Düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonuç verir. Kayıtlar yok ise, en doğru yaş tespiti diş gelişimine bakarak yapılır” dedi.
KURBANLIK HAYVANLARIN YAŞLARI
Yıldız, keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerektiğini ifade ederek, “Manda ve sığırların iki yaşını tamamlayıp tamamlamadığını ve üç yaşına girdiğini anlamak için iki ön kesici süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin alması gerekir. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar gelişmiş olması kurban edilebilmesi için yeterli sayılmıştır. Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerin alması esasına dayanmaktadır” diye konuştu.
KURBANLIK HAYVANLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Kurban edilecek hayvanın sağlıklı ve besili olmasının hem ibadet hem de sağlık açısından önemli olduğuna değinen Yıldız, “Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından büyük önem taşır. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin bir kısmının olmaması, kurban edilmesine engel teşkil etmez” şeklinde konuştu.
SAĞLIKLI BİR KURBAN NASIL OLMALI?
Sağlıklı hayvanların belirgin özelliklerini de açıklayan Yıldız, “Besili sığırlarda gövde her yönden dolgun görünümde, butlar yuvarlak, omuzlar geniş, vücut çıkıntıları belirsiz, deri yumuşak ve elastiki, bakışları canlı, kıllar ince ve parlaktır. Ayrıca, göz, burun, ağız, meme ve arkasında anormal akıntılar, bacak ve ayaklarında topallık, deri ve memelerinde hastalık belirtisi olan şişkinlik, renk değişimi ve yara bulunmaz” ifadelerini kullandı.
Bu bilgiler ışığında, kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususların hayvanın yaşı, sağlık durumu ve fiziksel özellikleri olduğu vurgulanmaktadır. Kurban Bayramı’nda dini vecibelerin yerine getirilmesi kadar, hayvan sağlığının da önemli olduğu unutulmamalıdır.
haber-sultandagi.com.tr